Øvrige figurer og trædesign

Her på siden vil fremover blive præsenteret noget af mit øvrige trædesign, der gennem tiden har sneget ind, og efterhånden er blevet til en lille samling.
Det kan fx være Kristian Vedel, Hans Bølling, Skjøde mv.


Er du interesseret i historien om T. Skjøde Knudsen, så er her lidt historie:

Skjøde

Det begyndte med en lille mus drejet og skåret i Bangkokteak. Siden fulgte en munter and med sine ællinger, en elegant pingvin og en klog ugle, der kunne holde på bøgerne. De dekorative dyr fik følgeskab af skåle, fade og bakker, skærebrætter og bordkværne til salt og peber. Den kværn, blev én af virksomhedens største successer med tusinder af solgte eksemplarer verden over, omtalt i flere fagtidskrifter og optaget på Dansk Kunstindustris censurerede udstilling på Charlottenborg, som fornemme eksempler på gedigent og smukt dansk design.

Virksomheden i Skjern var i sig selv et eventyr fra det virkelige liv, hvor bilforhandlerens søn fra Kolding, Theodor Skjøde Knudsen, kom til Vestjylland som kostskoleelev på Vestjysk Gymnasium i Tarm midt i 40'erne. Herefter arbejdede han som bogholder i sin svigerfars virksomhed, Herborg Maskinfabrik i Skjern, men i sin fritid morede han sig med at lave dyr, vaser og lamper i keramik og siden i træ. I 1956 indsendte man fra Den Permanente en vase og en lampe i træ til den årlige Charlottenborgudstilling for kunsthåndværk. Tingene blev antaget, og de vakte så megen opsigt, at Skjøde tog springet til at blive selvstændig kunsthåndværker.

I 1960 byggede han sin fabrik, der med sine 40 ansatte og flere underleverandører stod som beviset på bæredygtigheden i Skjødes fornemmelse for design. Skjødes ting fandt bl.a. vej til Amalienborg, da Prinsesse Margrethe bestilte et spil Kinaskak hos ham. Salget blev båret frem af 1960'ernes bølge af veldesignede møbler, lamper og brugskunst, der gjorde "Danish Design" kendt og eftertragtet i hele verden.

I midten af 60'erne blev det træspillene fra Skjøde Skjern, der fyldte mest i produktionen - "Drillepinden", som er en særlig dansk udgave af det klassiske solitairespil, det lige så drilske roulettespil, det 7.000 år gamle kalahaspil i en moderne designet udgave m.fl. Kronen på dette værk var tårnspillet, hvor man fylder kugler i foroven og så drejer dem ned til bunden via sindrige kanaler. Dette spil, der oprindelig var tænkt anvendt som kodelås til en sparebøsse, fungerer lige så meget som skulptur, som et spil. Den håndværksmæssige kvalitet og omhyggelige sortering af træet prægede alle spillene, så de har fungeret som dekoration længe efter, spilleinteressen var forsvundet.

Skjøde og Piet Hein

Efter successen med sine egne spil startede Skjødes samarbejde med den verdensberømte danske digter og tusindkunstner Piet Hein. De mødtes første gang på den årlige Fredericiamesse sidst i 60’erne og blev bragt sammen af deres fælles fascination af matematiske gåder, der kunne udvikles til spil. Piet Hein havde i Scientific American beskrevet sådanne matematiske spil. Da Skjøde fandt ud af, at der ikke var nogen til at udvikle og producere spillene, foreslog han det samarbejde, som kom til at vare i 10 år, og hvis største fælles succes blev lanceringen af superægget. Dette blev udformet i sølv eller poleret messing som en 3-dimensional udgave af Piet Heins verdensberømte superellipse.

Skjøde lukkede sin fabrik i 1977, men hans ting eksisterer fortsat rundt om i mange hjem, og med den stigende interesse for dansk kvalitetsbrugskunst, vil de igen blive taget frem og vække glæde med deres fine design og utrolige håndværksmæssige kvalitet. Og mens det 4 meter høje superæg i rundkørslen på Ringvejen byder folk velkommen til Skjern, udsendes nu en ny udgave af Skjødes salt- og peberkværn.

Artiklen er lånt fra hjemmesiden skjernkvaernen.dk/history, som desværre ikke længere eksisterer.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...

Randi Flørning | Svar 12.10.2017 03.21

Fin samling. Jeg er lidt forvirret over Skjødes ugle som også sælges som Poul Ankers ugle... hvem er designeren på den. Kan se at Architektmade sælger den.

Freddy 12.10.2017 14.20

Poul Anker har designet uglen. Det var Skjøde der producerede og solgte den oprindelige ugle der var i Teaktræ.

Tove Nielsen | Svar 21.05.2017 11.48

Jeg har en klovn lavet i teak, men ved ikke hvem der har lavet den. Er der mulighed for jeg kan sende dig et billede og du måske kan fortælle mig, hvem der har

Ervin Gam, Strøget 33 -3B, 7430 Ikast | Svar 03.06.2016 11.47

Efterlysning:
TOWER-spillet har jeg haft siden ca.1970 og har de sidste 20 år været magasineret-jeg mangler 3 hvide kugler.Kan nogen hjælpe ??

Margrethe Krogh Thusgaard | Svar 24.03.2016 17.28

Jeg har en lille ælling i teaktræ som dem på billede nr. 12-16. Hvem har designet den?
Min ælling har tabt hovedet (der mangler en krog) , kan den repareres

Allan Olsen | Svar 17.12.2015 11.51

Hej. Jeg har 2 gamle Superelipseæg i poleret messing. Når man måler dem med en skydelære er de ganske lidt forskellige (0,3 mm). Hvordan blev de fremstillet?

Birgitte | Svar 04.04.2015 13.21

Hej. Vi har samlet en del af de gamle KB dyr. Heri blandt har vi en enkelt kanin uden øjne og med ahorn mave. Kender du alderen ? Vh. Birgitte

grethe hansen | Svar 15.11.2014 17.06

hvordan spiller man spillet morra fra Skjøde Skjern / piet hein

grethe hansen 20.01.2015 12.30

du kan tro jeg gerne vil have en mail med spillereglerne tusind takmvh grethe

Mads Piet Hein 20.01.2015 00.28

Hej Grethe
Jeg har spillereglerne i mit spil. Vil du have e-mailet en kopi?

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

17.10 | 22:49

Hvad koster troldeparret?
Mvh

...
17.10 | 22:47

Hvad koster denne skønne trold? Mvh

...
17.10 | 19:55

Hej Freddy, kan du skaffe en Sadan - lakeret eller malet ?
Er jeg køber, prisen er underordnet. ( hvis prisen ikke er hel ublu ) .

Med venlig hilsen
Preben

...
17.10 | 13:34

hvad koster den

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE